Grannsamverkan

Nedan kan du läsa det viktigaste för att få en fungerande Grannsamverkan.

Målsättning

Målsättningen är i första hand att förebygga inbrott i bostäder eller garage. Men Grannsamverkan syftar också till att förebygga andra brott, såsom skadegörelse, brott mot bilar mm.

Grundkrav på dig för att Grannsamverkans arbete ska fungera långsiktigt

  • se över stöldskyddet och förvara stöldbegärlig egendom på ett säkert sätt
  • märk, dokumentera / fotografera eller filma stöldbegärlig egendom
  • meddela någon granne när du är bortrest mer än en vecka
  • rapportera misstänkta händelser och beteenden till åldermannen eller polisen

Se över stöldskyddet

En del i Grannsamverkan är att du uppmanas att se över ditt stöldskydd. Det handlar om att analysera behovet och vidta förbättringar i frågan om till exempel entré- och altandörrar, fönster och garage och förvaring av värdesaker och nycklar.

Din ytterdörr bör ha ett tvåfunktionslås, det ger både en bekväm låsning när du är hemma och en säkrar ditt hem när du är borta. Hemmabekväm låsning innebär att dörren kan låsas eller öppnas inifrån med hjälp av vred. Den bortasäkra låsningen innebär att vredet spärras så att låset enbart kan öppnas med nyckel.

Många entrédörrar har befintliga cylinderlås med enbart hemmabekväm låsning. Den kan enkelt kompletteras med ett extralås för att även få bortasäkerlåsning. Tjuvar väljer hellre ett hus med enklare lås. Kontrollera med försäkringsbolaget vad de ställer för krav för att du ska få ersättning vid ett eventuellt inbrott.

En svag punkt är altandörrar som ofta inte är försedda med cylinderlås och bakkantsbeslag. En annan svag punkt är moderna fönster med glaskassetter som en erfaren inbrottstjuv lätt plockar ur karmen. Där kan man förbättra stöldskyddet genom att lägga silikonsträngar mellan glaskassetten och karmen.

En bra idé är också att montera upp belysning med rörelsedetektor på insynsskyddade platser. Om någon närmar sig så kommer lampor att tändas automatiskt och kan verka avskräckande på en inbrottstjuv.

Mer information om hur du förbättrar ditt stöldskydd kan du få om du kontaktar Tommy Hoff på telefonnummer 0731-400893 eller skickar ett e-postmeddelande till honom.

Dokumentera / fotografera eller filma stöldbegärlig egendom

Märkning av din egendom gör det lättare at spåra och återlämna stulet gods. Märkutrustning finns att låna hos försäkringsbolagen eller polisen.

Uppmaningen att dokumentera stödbegärlig egendom hänger samman med att många inte har detaljkunskaper om sina tillhörigheter, till exempel modell och vilket tillverkningsår en viss ägodel har. Detta är uppgifter som ibland är nödvändiga i kontakter med försäkringsbolaget eller polis då man exempelvis råkat ut för ett inbrott. Förutom att upprätta en lista över din egendom uppmanas du att fotografera eller filma föremålen.

Meddela grannar

Genom att meddela en granne eller åldermannen om du reser bort mer än en vecka innebär att du kan få viss tillsyn vid din bostad. Som förslag på åtgärder som din granne kan göra kan vara att ta hand om din post, klippa gräsmattan, skotta snö, hänga ut sin egen tvätt på din tvättvinda, parkera bilen på uppfarten och se till att lampor tänds vid olika tidpunkter m.m. Detta är en mycket viktig funktion i ett Grannsamverkansarbete då det också hjälper till att hålla verksamheten aktiv.

Uppmärksamhet

Den del i grannsamverkan som oftast förs fram som verkningsfull är
att du är vaksam på misstänkta händelser eller beteenden och rapporterar sådana till din ålderman, eller i akuta situationer till polisen (114 14 eller i allvarliga fall 112).

Som exempel kan nämnas personer och fordon som du tycker uppträder på ett ”märkligt” sätt. Det är i detta sammanhang viktigt att påpeka att deltagarna i grannsamverkan inte i onödan utsätter sig för risker genom att agera handgripligen, utan i första hand observerar, noterar signalement och
ställer upp som vittnen. Samtidigt kan det i vissa fall kunna vara bra att, genom att ge sig till känna, göra en gärningsman uppmärksam på att han är iakttagen.

Det måste dock framhållas att grannsamverkan som bedrivs av frivilliga inte ska inriktas mot personer som uppfattas som misshagliga, utan i första hand mot platser, situationer och andra omständigheter som gör brott möjliga.

Tips om hur du stoppar tjuven

  • Grannsamverkan är avgörande. Ifrågasätt och prata med människor du inte känner igen.
  • Se över låsen på dörrar och fönster och säkra alla ingångar i hemmet. Har du treglasfönster så säkra dem med silikon.
  • Lås dörren även när du är hemma.
  • Lägg inte värdesaker synligt – det lockar tjuven att gå in. Tänk på var du förvarar saker hemma. Ha inte kontokort och pass i lådor. Finns det inget intressant framme går tjuven förmodligen någon annanstans.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Lämna aldrig hus-eller bilnycklar på en synlig plats.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset samt att det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Installera inbrottslarm​ med utomhussiren.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma.
  • Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren etc.